In4nite II: Graphic Interplay

In4nite is het platform van Low & Bonar waarmee zij toegepaste ontwerpers uitnodigen om producten te ontwikkelen. Deze worden tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd. Voor het tweede jaar heb ik voor in4nite het grafisch ontwerp verzorgd en een autonome bijdrage geleverd.
Meer info
Grafisch & Product Ontwerp
Dana Dijkgraaf
Technische partners
TextielLab (TextielMuseum), Promosign, Low & Bonar
Fotografie 'making of' en expositie
Dana Dijkgraaf
Fotografie expositie met bezoekers
Studio Collector, Michéle Giebing
Campagne Fotografie
Barbara Medo
Opdrachtgever
Low & Bonar

Concept
Colback is een non-woven textiel, en is een product van Low & Bonar. Het wordt gebruikt in veel verschillende producten: vloerkleden, autobekleding en veel meer. Wanneer het wordt ingezet is het zelden zichtbaar, het bevindt zich als laag onder iets anders. Met het project in4nite, worden toegepaste ontwerpers uitgenodigd om nieuwe producten of concepten te ontwikkelen met Colback als belangrijk visueel element. 2018 is het tweede jaar op rij dat In4nite is gepresenteerd in een uitgesproken ontworpen expositie tijdens de Dutch Design Week. Voor het tweede jaar ben ik uitgenodigd om een autonoom project te ontwikkelen.

 

Het autonome werk Graphic Interplay bestaat uit een serie van hangende panelen. Deze kunnen als serie of los paneel worden ingezet als room divider, gordijnpaneel of als kunstobject. De panelen hebben ieder een eigen verhaal in techniek, materiaal en productie. Vier panelen zijn grafisch opgemaakt en zijn ontstaan uit vormstudie en experiment. Het paneel ‘Dot Dot Dot’ bestaat uit twee lagen met zwarte en witte stippen, waarbij de tweede laag (zwart) constant langzaam – maar zichtbaar – heen en weer beweegt achter de eerste laag (wit), wat een mooi visueel effect geeft.


Het vijfde paneel heeft een bijzonder verhaal. Het paneel ‘Drifting Little Creatures’ is volledig geborduurd bij het TextielLab (TextielMuseum, Tilburg). Het paneel bestaat uit een wereld van plankton, en is geborduurd met negen kleuren in verschillende steeksoorten. Plankton is een verzamelnaam voor kleine organismen in de oceaan die meedrijven met de stroming, en zorgen collectief voor 50% van alle zuurstof op aarde. Het non woven textiel Colback is een materiaal wat veel in onze hedendaagse omgeving wordt gebruikt en daarmee ook een belangrijke rol vervult. Desondanks hun rol, zijn zowel plankton en Colback niet zichtbaar. Deze vergelijking vormt een mooie metafoor. Daarnaast past het organische en transparante karakter van het materiaal visueel heel mooi bij de plankton figuren en grafische ontwerpen van de andere panelen. Doordat de figuren geborduurd zijn, ontstaat er een mooi driedimensionaal effect op het paneel. 

 

What I made
Een collectie hangende panelen. Naast dit autonome werk heb ik ook het grafisch ontwerp, de campagne video en de signing van de expositie verzorgd.


Sparkles
Ieder paneel heeft een eigen verhaal. In de manier waarop het is gemaakt, met welke technieken en welk ontwerp het draagt. Een van de panelen is geborduurd bij het TextielLab (Textielmuseum in Tilburg) met 9 kleuren en met heel veel verschillende plankton beestjes.

Minder info

Campaign images

Making of at the TextielLab