How Dare You Make Me Feel This Way

De tentoonstelling How Dare You Make Me Feel This Way richt zich op trans en queer joy. Het is geen verwijt, maar een blijk van dankbaarheid. Hoe durf je me zo te laten voelen? Zo fijn en vol verwondering, maar ook zo zoekend en verward? Voor deze tentoonstelling heb ik het grafisch ontwerp gemaakt.
Meer info
Grafisch Ontwerp
Dana Dijkgraaf
Tentoonstellingsontwerp en Productie
Studio met met
Curator
Julius Thissen
Fotografie Expositie
Eva Broekema en Elise Photography

De tentoonstelling is samengesteld, bedacht en onderzocht door Alara, Jip, Larisa, Sarjon, Storm, Zacquel en Dexter. Ze traden op als ‘Public in Residence’ en hadden een belangrijke stem in de inhoud van de tentoonstelling. Vanaf begin 2022 ontmoeten ze elkaar op uitnodiging van Museum Arnhem en onder leiding van Julius Thissen om te praten over leven, kunst, trans en queerness. Deze ontmoetingen gingen over plezier, pijn, verwondering over zichzelf en de wereld, hun eeuwenoude geschiedenis, bedreigde en rijke toekomst, en het verschil tussen identiteit en politiek verzet. Deze groep geweldige mensen vormde een belangrijk element in de tentoonstelling. Naast de reguliere teksten die iets meer vertelden over de kunstwerken, kozen we ervoor om een extra laag toe te voegen met persoonlijke quotes in de ruimte. Waarom heb je voor een bepaald werk gekozen om te laten zien? Wat betekent het voor hen? Waarom is het zo belangrijk om erbij te horen? Een deel van de quote is hoger op de muur terug te vinden – waardoor het een mooie grafische laag krijgt. Het grootste deel van de citaten is op aparte tekstbordjes terug te vinden.

What I made
De tentoonstelling is vormgegeven door Studio Met Met. Met veel plezier heb ik het grafisch ontwerp verzorgd. In nauwe samenwerking met de groep curatoren hebben we ervoor gekozen om de tentoonstelling een roze kleur te geven. De eerste ruimte heeft twee kleuren roze en de derde is donkerder roze geverfd. In de eerste ruimte zijn er werken gekozen waarbij de lichte en warme omgeving mooi passen. In de tweede ruimte zijn veel videowerken en één middelpunt (heel groot scherm in een roze ruimte met roze tapijt en een roze bank). De tentoonstelling gaat over feesten en blij zijn met jezelf en je lichaam. Het gekozen meubilair is zacht en comfortabel en aangepast op een bepaalde hoogte – zodat ook mensen die slecht ter been zijn comfortabel kunnen zitten.

De tekstborden in de tentoonstelling hebben ronde randen en zijn qua kleur afgestemd op de achtergrond. De tekst is gezet in een van de roze tinten. De grotere teksten zijn gedrukt op een fijn aanvoelende stof met onafgewerkte randen, om de schoonheid van puurheid te benadrukken. In de tentoonstellingsinrichting komt het allemaal mooi samen.

Sparkles
Het statement in de tentoonstelling is een indrukwekkend gouden opblaasbaar kunstwerk, gemaakt door Golden Dean. Het mag geknuffeld en aangeraakt worden. Het statement piece in het tentoonstellingsontwerp is zeker de titel. Het is geïnspireerd door de titel van de tentoonstelling zelf. How dare you make me feel this way is een reactie op kunst die echt tot je komt en letterlijk je hart raakt – op welke manier dan ook. Het begon als een klein idee – dat het geweldig zou zijn als de titel zelf fysiek hetzelfde deed. En het pakte verrassend goed uit. Mensen werden erg verrast als ze de ruimte met de enorme titel bezoeken. Er werden veel selfies gemaakt en er worden veel geluiden van ‘wow’ gemaakt. Het maakt mensen klaar voor de tentoonstelling die ze achter de titel bezoeken en om zich open te stellen voor verwondering. How Dare You Make Me Feel This Way is een warme, uitnodigende en authentieke tentoonstelling geworden en de vormgeving ondersteunt de inhoud ervan.

Minder info