Exhibition Gaycentration Arnhem

sand grain pearl oyster dana dijkgraaf DDD photography art arnhem gradient rainbow
A sand grain must fight to become a pearl - Dana Dijkgraaf

In de zomer van 2017  verschijnen er bij verschillende media gruwelijke berichten over Tsjetsjenië, een zelfstandige republiek van Rusland. Homoseksuelen mannen worden ontvoerd, opgesloten en gemarteld in een soort kamp.  Hoe is zo’n verhaal denkbaar, voor 2017? Via een artikel bij de NOS luisterde ik naar de verklaringen. Het was absoluut geen fictief verhaal. Maar waarom weet niet iedere Nederlander hiervan? En kunnen we als Nederland de mensen daar helpen? De eerste keer dat ik het hoorde klonk het onwerkelijk. Toen Hans Hutting mij belde om te vragen of ik wilde helpen bij het vormgeven van een protest, wist ik het meteen. Ik wil hier mijn steentje aan bijdragen. 

 

homosexuals russia lgbt amnesty international

Betogers bij de Russische ambassade in Londen demonstreren tegen geweld tegen homo’s in Tsjetsjenië. ©EPA

 

Mode-ontwerper Hans Hutting (van Fundies) en Performance artiest Jason Gwen wilde dit verhaal aan het licht brengen en organiseerde de expositie Gaycentration. De expositie was te bezoeken tijdens het Fashion en Design Festival in het Café Dudok. Meer dan 50 kunstenaars deden mee, waarvan een aantal nieuw werk hebben gemaakt speciaal voor het thema. Kunstenaars die deelnamen: Bas Kosters, Walter van Beirendonck, Ferry van der Nat, Heleen van der Meer, Mary Me Jimmy Paul, Ruud van der Peijl en velen anderen. 

 

DDD gaycentration Walter van Beirendonck Bas Kosters russia protest fashion design arnhem

 

Voor de expositie heeft DDD het campagnebeeld gemaakt en de verschillende uitingen gemaakt. Ook heeft zij 2 werken gemaakt, als onderdeel van de expositie. Twee fotografische werken, die er voor staan dat iedereen het recht heeft op zijn eigen identiteit. Het eerste werk gaat over dat iedereen mooi is om wie hij of zij is. Het tweede werk is een verbeelding van het gevecht dat sommige mensen aan moeten gaan om voor hun eigen identiteit op te komen. In het werk is een oester te zien met gekleurde parels. Wanneer een oester een zandkorrel binnenkrijgt, scheidt hij een stofje af waarmee hij het zandkorreltje probeert weg te halen. Doordat hij dit doet, verandert de zandkorrel juist in een mooie parel. A sand grain must fight to become a pearl. 

 

20 juni 2017