Woordenfeest

Ruimtekoers zet zich in voor gelijkheid in steden en buurten door middel van participatief ontwerp en community art, waardoor bewoners, kunstenaars en beleidsmakers lokale problemen onafhankelijk en op de lange termijn kunnen aanpakken. In 2019 werden we uitgenodigd door Museum Arnhem en Ruimtekoers om een kunstwerk te creëren dat tijdens hun festival zou shinen.
Meer info
Client
Museum Arnhem, Ruimtekoers Festival
Graphic Design
Dana Dijkgraaf
Art Direction and Concept
Dana Dijkgraaf and Erik Stehmann
Production
Dana Dijkgraaf and Erik Stehmann
Photography
John Dijkgraaf, Ruimtekoers and Dana Dijkgraaf

Concept
Op deze vraag ontwikkelden we samen met productontwerper Erik Stehmann het project Woordenfeest. De opdracht was om een werk te maken dat mensen in de buurt van de zuidzijde van Arnhem met elkaar verbindt en om het werk in een openbare ruimte te presenteren. In ons geval: een brede groene berm tussen twee grote wegen. Voor ons onderzoek spraken we met veel verschillende mensen op straat, ontmoetten we hen op hun werk, thuis of tijdens hun dagelijkse activiteiten zoals het uitlaten van hun hond of een bezoek aan de markt. Na ons onderzoek hebben we vier grote woorden ontworpen en gemaakt: Hoi, Zuid, Groei, Samen. Voor ons vormden deze woorden een perfect symbool voor de verhalen die we verzamelden.

Wat we hebben gemaakt
Elk woord is gemaakt in een vorm en materiaal die bij het verhaal passen. Het woord ‘Hoi’ is gemaakt in de vorm van typische straatbanken. Een van de dingen die we vaak hoorden, is dat vreemden elkaar vriendelijk begroeten op straat. De banken bieden mogelijkheid voor gesprek. Het woord ‘Groei’ gaat over de vele jonge gezinnen die naar dit deel van de stad verhuizen en de nieuwe huizen die worden gebouwd. We hebben een structuur gebruikt voor de typografie waar planten op kunnen groeien en die verwijzen naar bouwelementen. Het woord ‘Zuid’ is gemaakt van heel veel vrolijke lampjes en een glimlach in het ontwerp, dit verwijst naar de vele blije verhalen die we hoorden over het zuiden van Arnhem. Het woord ‘Samen’ gaat over alle verschillende mensen en culturen die harmonieus samenleven in dit stadsdeel. We hebben enorme gekleurde spiegelende letters gemaakt als symbool voor de saamhorigheid en waarin je kunt reflecteren op jezelf in de weerspiegeling. Het werkt een beetje als een grappige vervormende spiegel waar je mee kunt spelen met je vrienden of juist met vreemden.

Sparkles
Veel mensen genoten van de kunstwerken tijdens het festival. Het was een leuke plek voor selfies en om te chillen met vrienden. Het woord ‘Zuid’ vormde een mooie welkomstgroet voor het verkeer dat langskwam en het gaf de openbare ruimte een magische uitstraling in het donker.

Minder info