AetA

Het ‘Genootschap Architectura et Amicitia’ (AetA) is een vereniging van architecten en personen uit verwante vakgebieden. Sinds 1855 organiseert AetA binnen- en buitenlandse reizen, lezingen, tentoonstellingen en publiceert eigen uitgaves. In 2021 hebben we ter gelegenheid van hun 165-jarig jubileum een heel bijzonder boek gemaakt. Het boek heeft een European Design Award (Silver) gewonnen in 2022, twee International Design Awards in 2023 (Gold en Silver) en werd genomineerd voor een ADCN Award 2022.
Meer info
Illustrator
Joost Swarte (geïllustreerde portretten van de bestuursleden)
Editor
Hester Wolters
Fotograaf
De leden van de vereniging hebben hun foto's bijgedragen
Copywriter
Xander Arets, Francisca Benthem, Juliëtte Daniëls, Sofia Dupon, Joost de Haan, Ton van Namen, Madeleine Steigenga and Hester Wolters.
Beeldredacteur
Ton van Namen
Drukkerij
Zwaan Lenoir
Boekbinderij
Boekbinderij Patist

Concept
De eerste 135 jaar van het bestaan zijn vastgelegd in het boek ‘Genootschap Architectura et Amicitia 1855-1990′ (1992). De eerste bijlage van dit boek verscheen in 2006. In 2021 creëerden we ‘APPENDIX 2 Genootschap Architectura et Amicitia 2006-2020’. Om er een sterke serie van te maken, hebben we hetzelfde formaat gebruikt als de eerste boeken.

Het boek is een verzameling van: verslagen en foto’s van verenigingsactiviteiten, portretten van bestuursleden (door illustrator Joost Swarte), covers van gepubliceerd werk, interviews met rijksarchitecten (2006-2020) en een persoonlijk essay geschreven door architect Madeleine Steigenga. Het persoonlijke essay loopt als een rode draad door het boek.

Deze verschillende delen zijn chronologisch volgens de jaren samengesteld en opgedeeld in vier delen. Het boek laat in woord en ontwerp zien dat het architectonische leven hoge pieken en diepe dalen kent; van economische bloei (2006-2007), tot crisis en transformatie (2008-2012), van herstel en nieuwe rollen (2013-2019) tot onzekerheid vanwege Covid 19 en vooruitkijken (2020). Deze pieken en dalen worden letterlijk getransformeerd in de vorm van het boek, elk met een aparte kleur, die vervaagt van een levendige kleur in het midden van het boek naar een subtiele pastelkleur op de rest van de pagina.

Wat we hebben gemaakt
Zoals een architect een gebouw ontwerpt en in een landschap architectonische lijnen ontstaan, zo zorgt de vormgeving van het boek voor wisselende composities van vorm en kleur in het boek. Naast dat het concept past bij de loop van het verhaal, past het ook bij de vereniging – waarbij de combinatie van kijken en reflecteren op architectuur een belangrijke rol speelt. Als je door het boek bladert, trekt een veranderend spel van dieptevormen, geometrische vlakken en veranderende kleuren aan je ogen voorbij.

Sparkles
Het boek is gedrukt in full colour (CMYK) en 4 Pantone-inkten. Drie van de vijf delen van het binnenwerk zijn schuin afgesneden, waardoor verschillende spannende driedimensionale composities van kleur en vorm ontstaan. Het boek is Zwitsers gebonden met Fluor rood garen. Zonder de fantastische inzet van Binderij Patist en drukkerij Zwaan Lenoir was deze bijzondere productie niet mogelijk geweest.

Minder info