Nijmeegse Kunstnacht 2017

Kunstnacht Mark Ooms nijmegen arnhem oddstream Lola bezemer scott van haastrecht
Audiovisual installation by Oddstream, photo: Mark Ooms

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, alle grote steden hebben het: een kunstnacht, waarbij de stad een nacht gevuld is met kunst en cultuur. Waar Arnhem de Nacht van de Mode viert in de zomer, zet Nijmegen kunst en cultuur in het maanlicht in het najaar.

 

De sfeer was bruisend. Het startte met een openingsconcert van de band Happy Camper in Concertgebouw De Vereeniging. Vervolgens stonden buiten kleine grappige autootjes klaar waarin je met een chauffeur de route kon gaan ontdekken. Op de wanna-be-Paris rotonde van Nijmegen, startte wij onze tocht in een mini tuktuk.

 

“In the installation of Oddstream, the visitors created a piece of music with their movement. Serendipity and the beauty of everyday things, formed the outcome of the installation.”

 

De route bestond uit veel verschillende locaties en was erg divers. Het ene moment stonden we met een Virtual Reality bril Nijmegen te verbouwen bij Architectuur Centrum Nijmegen, en het andere moment zaten we short movies te bekijken in een buitenbioscoop. In het park Valkhof was er een prachtige audiovisuele performance te zien van performance kunstenaar Blauwe Uur. Midden in het park stonden paspoppen met daarop bewegende beelden en elektronische muziek. Kijk hier voor een impressie. 

 

In de bioscoop Lux, stond één van de meest interessante werken. In opdracht van Oddstream, ontwikkelde beeldend kunstenaar Lola Bezemer en technical designer Scott van Haastrecht een audiovisuele installatie. Een platform gevuld met allerlei ‘dingen’. Als je langs het platform liep – en een infrarode sensor doorbrak – werden de dingen in beweging gezet. Door de bezoekers ontstond er een muziekstuk, gemaakt van allerlei dingen. Serendipiteit en de schoonheid van het alledaagse, vormde de uitkomst van de installatie. 

 

Een beetje teleurgesteld dat het Museum Valkhof gesloten was, verrast werd ik door de hilarische theatervoorstelling door het gezelschap Cie.Perelman in het Stadstheater Nijmegen. Twee enthousiaste toneelspelers zijn het depot van het Valkhof ingedoken en presenteren op een hysterisch en fantasierijke manier de topstukken van het museum. Rook, glitters, disco. En oude klassieke kunst. Top combinatie. 

 

23 september 2017

 

Cie. Perelman Museum het valkhof nijmegen kunstnacht Stadsschouwburg Nijmegen

Cie.Perelman in het Stadstheater Nijmegen